Saturday, March 12, 2016

Psychiatry Posting

Lee Hi - Breathe ♫ 

Here Arfahani comes again after finished her super tiring Psychiatry Posting!
actually baru hbs exam Clinical Diagnostic Lab posting khamis lepas and alhamdulillah boleh la jwb, OSCE was easy but the multiple choice question was kinda sucks, haha!
alhamdulillah masih survive, berbekalkan saki baki keringat utk survive year 4 ni.

I promised myself to make a post on my blog specially dedicated for Psychiatry Posting.
first, let me tell you a little bit on 'what is psychiatry posting?'
it is a specialized medical field which focused on giving treatment to people who is having mental problem. secara kasarnya org kita ckp deal dgn org gila lah.
but let me make it clear about this thing!
it is not all about org gila.
if you're stress then you develop tekanan perasaan and you get sick but the difference is that you develop something different than just a normal sick such as hearing unusual voices or unusual sensation, is that your fault?
No, right?
sama lah mcm org yg dikatakan sakit mental, they didn't ask to get sick like that.
it can be due to their genetic or their environment since childhood was totally unhealthy for them to grow normally as other people.
Imagine, kalau dorang kehilangan parents since umur 8 tahun, how they're going to grow normally as other people? they lost their affection to people, takde org nk bg kasih syg mcm parents dia. 
that is one of the reason they started to act different.
they have low self esteem, they keep comparing their life with other people, they take people words as something so serious, they lost their trust on people and many more.
byk sgt sbb and I can't list them all.

at first, serius arfa takut nk masuk posting ni. first sbb org ckp lecturer garang, lol mmg garang pn Prof Fadzillah tu. second, org ckp this is a new field and everything is different. third, byk yg failed this posting and tak dpt naik tahun, and it is proven! fourth, we deal with psychiatric patient which can be so scary, haha nk interview org tak betul kot! hahaha


then, bila masuk 3rd week of posting, I started to understand them more.
dorang sbnrnya kurang perhatian, kurang kasih sayang.
yela, bila pernah masuk hospital mental, sape nk kawan dgn kau, sape nk bg kerja kat org yg sakit mental, family pn pandang kau atas bwh atas bwh je, kannnnn?
padahal, korang cuba imagine eh, arfa pernah interview patient yg ada Schizophrenia. (pandai2lah korang google menatang amende tu, HAHA), dorang normal je mcm kita, cuma bezanya dorang pernah dgr suara yg org lain tak dpt dgr. suara tu melekat dlm otak dorang and dorang tak dpt hilangkan suara tu. kita yg dgr benda bising sekejap pn rasa nk marah flips table bagai, imagine dorang yg dgr benda tu semua almost everyday. plus bkn suara Siti Nurhaliza yg merdu ke apa.
suara org bisik kat telinga kau, kau suka? TEKAN SINI utk dgr mcm mana dorang yg sakit experience auditory hallucination. jgn dgr kalau tak berani atau korang tgh baca this post in the middle of night, takut kang korang pulak dgr benda ni in real life, hahahaha (don't blame me)

benda tu semua kita panggil halusinasi. Paling sedih bila ada org cuba bunuh diri dgn bakar diri sendiri ckp 'sy mcm takde harapan je doktor, sume tak suka sy.' ahhhh sedih.
dorang nk survive mcm org normal tp tak dpt sbb org kita ada mentaliti yg buruk terhadap dorang, termasuk lah arfa sblm masuk psychiatry posting. solutionnya, either dorang build their inner strength and ignore other people atau dorang keep on rasa down and sampai mati bergelumang dgn rasa diri dorang tak guna.
that is what psychiatrist and doktor bhgn psychiatry ni focus on!
their own inner conflict need to be solve.




byk jenis sakit mental ni, kalau nk cerita semua pn mmg takkan habis.
 update hari ni pn sbb takde apa nk buat, exam dah habis kan, hehe
so kalau korang nmpk org gila, ingat pesanan arfa, jgn kejam sangat smpi layan dorang mcm sampah.
dorang pn pernah hidup mcm korang jgk, cuma threshold dorang utk face dugaan tu rendah, tu sbb dorang sakit. 
kalau takut dgn org gila tu normal lah sbb dorang kan pelik, ada yg joget tgh dunia lah, ada yg telanjang lah, haha.. tp tu sbb dorang sakit.. instead of saying something bad and keji dorang, baiklah just menjauhkan diri or try to understand them.
have mercy on them in order for them to improve and lead a better life like us.

okay, dah hbs, malas nk cerita byk (wlupn dah pjg pn menulis,lol).
doakan arfa ada lg 2 posting sebelum habis tahun 4. 
doakan jgk arfa dpt post lebih kerap and give more input for you guys!
k adios, assalamualaikum and have a nice day! 


Sunday, November 29, 2015

Ekspedisi Gua Niah, Miri

♫ Hailee Steinfeld - Love myself ♫ 

After 5 months of hibernate, finally she has some time to update her blog!
hi there, assalamualaikum! :)

I'm not going to say much about what happened to me for the past 5 months, haha
currently I'm on holiday mood in my hostel (lol) while others went back home (literally cried inside because I got no money to buy rm400 something return ticket for my supplement holiday)
alhamdulillah I'm fine, finished the exam of community medicine and public health (CMPH) posting, which was awesomeee! I mean the posting was awesome, not the exam, haha

just briefly about the posting, we were posted to Sibu which about 6-7 hours ride from Kuching.
can I just talk in malay? hahahaha
okay, kitorang ditugaskan utk buat satu research about pemahaman tentang kesihatan di salah satu rmh panjang di Sibu. mulanya kitorang nk buat tentang vaksin tp sbb bilangan kanak-kanak di rmh pjg tu cume belasan je so kitorang terpaksa tukar tajuk.
 research tu berjalan selama 4 minggu di sibu, baki seminggu lagi tu kitorang ada class and field trip mcm biasa lah.

okay, arfa rasa takde org pn berminat nk tahu pasal research tu, so let's jump into our main topic today which is trip to Gua Niah in Miri!
Miri is about 1-2 hours from Bintulu. kitorang pegi Bintulu dulu before start our ekspidisi tu.
actually ni second time arfa pegi Bintulu, sblm ni pn pernah post about Bintulu sbb tu kali ni just nk focus on our journey at Gua Niah.
kitorang sampai entrance dia pukul 10pagi cmtu lepas breakfast.
first,  kena bayar rm10 utk pas masuk.



then, kena naik sampan utk cross satu sungai ni, yg ni pn kena bayar another rm2 sehala kalau tak silap. naik sampan nya kejap sgt, sempat lah hbs kan lagu rasa sayang, hahaha
lepas across sungai tu, bermula lah perjalanan berjalan kaki dlm hutan dia selama 2 jam, tp dia ada track so yeah itu perbezaan nk masuk gua dgn jungle trekking. 





lebih selamat la, but still it depends on your on behaviour dlm gua tu.
sblm masuk naik gua tu, ada la gerai kat tepi jual air and souvenir, mahal tp rasanya bole la klu nk buat cenderahati utk family ke apa. arfa tak beli pn sbb a bit expensive tp bila dah balik rasa menyesal sbb kat luar tak jual pn magnet ke apa ke. makanya cenderahati yg gua bwk gambar dlm phone je, hahaha.. 

the first gua yg kitorang lalu was gua dagang, detailnya tak ingat dah tp kat situ lah org dulu berjual beli. takde apa pn, trace pn takde so okay tak menarik, just nk tangkap gambar boleh la.

Gua Dagang
teruskan perjalanan lg sbb the main thing yg kitorang nk masuk is gua niah, tak nak nmpk cahaya matahari, mmg gua betul, so here we are!

naik tangga ni dulu, nak sgt masuk gua kan.
actually, ada track lain jgk, byk option but sume sama je kena daki tangga jgk, kahkah

dlm gua tu ada satu tmpt tu sumpah mmg takde cahaya, kitorang depends on lampu suluh je.
nk jalan pegang tgn kwn pn mcm tak sesuai sbb jalan kecik, org from the opposite side pn nk lalu kan. imagine ar, dlm tu mmg istighfar byk jela.

perjalanan dlm gua ni tak tgk jam pulak, hahaha tp penat tu opkos lah, penat naik tangga, tetiba rasa kat tembok besar China je, hmm. ada lah bunyi kelawar sume, kwn arfa siap ckp 'haa kelawar jgn nk dtg kat kita, kalau dtg siappp!' kahkahkah

keluar dari gua tu terus ke Painted Cave pulak.
mcm biasa kena jalan lg for another 420 meter.
masa on the way ke painted cave tu, kitorang jumpa ada satu family ni bwk anak-anak dia yg kecik around 5 smpi belasan tahun cmtu, pergh respect gila!
ayah dia siap dukung anak dia yg paling kecik tu naik tangga yg tinggi weh.
kuat jgk la dgr uncle tu tarik hembus nafas, hahaha




tak amek gambar pn kat painted cave tu sbb serius dah pancit plus lukisan kat dinding tu takde la jelas sgt. 

kitorang jalan lagi ke depan dgn harapan ada lg benda menarik.
malangnya, takde apa pn lg yg menarik, cuma scenery tu precious la. worth it utk org yg suka pemandangan, like I do, hehe




kitorang kena patah balik okay ke entrance td, ye, perjalanan anda tidak hbs di penghujung sahaja, mati laa bila dgr kena patah balik tu.. 
and nk dijadikan cerita, budak laki salah kasi jalan, I mean jalan yg balik ni route yg lagi susah, lagi berjuta tangga kena daki, seriously most of us sampai terpaksa pegang handle tepi tangga tu and berhenti kejap sbb nak bernafas secara normal dulu.
kalau ikutkan hati nak berhenti jgk tp dlm hati ni nk habiskan cpt, nak balik cepat so paksa jgk kaki ni daki tangga tu. mmg penat gila. on the way, balik tu jgk tetiba hujan renyai-renyai so track pn jd a bit slippery. klu nk jalan laju boleh tp kena careful sgt. kwn arfa ada yg tergelincir kot tp alhamdulillah takde yg cedera.
smpi kat tmpt entrance tu, mmg kepala cari mknn je tp sbb driver nk balik cpt, so kitorang pn balik dulu. mkn dlm kereta dgn apa yg ada je lah.

it was a very veryyy great experience! first time arfa masuk gua camni kot, ingatkan tak susah, but nayyy ada la 3-4 hari bdn ni nk baik drpd muscle sore sume, haha

the most important before nk join ekspedisi ni, benda yg kena amek kira which is the preparation.
mental and physical.
plus things yg kena prepare awal mcm torchlight, air, bandage, kasut sukan yg bole cengkam kuat sbb dlm tu mmg slippery, duit, tuala kecil, and foods utk kudapan!
breakfast sgt penting esp if you tend to have hypoglycaemia.

okayyy, sampai sini saja! 
next year inshaaAllah, arfa ada apply buat elective posting kat negara matahari terbit!
so if you wanna see my updates or nk tgk apa jd dkt arfa sepanjang tak update blog ni, boleh la follow arfa di twitter or instagram!
see you guys later, take care and stay pretty!
assalamualaikum :)

twitter / instagram : arfahaniarsad