Wednesday, February 27, 2013

Land of Turkey (Part 1)

hello hello i'm back!!
baru tiba Alexandria 25hb pukul 3.15pg..
can't believe it that the new semester is just around the corner..
alhamdulillah tahun ni dpt peluang explore Turki for 9 days! :')

our trip kali ni 10 org and the girls 3 org je, firstly i thought it would be awkward sbb 7 laki tu semua junior but nayyy, they are awesome, sporting, gentleman, caring, and flirty (not to us but to the Turkish ladies) haha

we departed at 4.15 am on 16th, perjalanan ambil masa 2 jam stgh je.
tiba je Istanbul Airport, it was very cold & windy, ada tourist guide bernama Burak which means as fast as light and dia mmg laju gila, nk shopping pn bg sejam kalau lambat tiba2 ko pusing tepi nmpk dia senyum kat ko, tak ke scary tu? nasib hensem bila senyum :P

ISTANBUL
start from Egyptian Obelisk

breakfast dpt rasa roti yg lembut gilaa & fresh from oven berharga 1.5TL= rm3

kita selalu dgr Masjid Biru ni lawa. yup, now i admit that it is very large and beautiful!

nama dia masjid biru sbb tiles nya warna biru :)
ada 106 tingkap, 4 kubah yg dipanggil elephant legs sbb bentuknya yg serupa..
zaman dulu2, masjid biru ni bkn tempat utk solat je tp tmpt yg lapang tu utk budak2 main dan bersosial.
mano ado facebook, twitter, blog ni sume.. ouch terasa I..
 

then gerak ke Aya Sofya (means Holy Wisdom)
mula2 tmpt ni church, kemudian ditukar jd masjid dan bila Kamal Ataturk dtg, dia jadikn tmpt ni muzium.


ada 31-33 tingkap, kiblat Islam ke arah south east tp kiblat kristian adalah east.

next, Topkapi palace yg besar nk mampuih, 2 jam nk explore tmpt ni.
dlm istana ni ada dia pamerkan largest diamond 86 karat yg asalnya Turki nk hadiahkan kat negara Iran tp tup2 dia bg kat gadis ayu berseluar coklat,hahahah 
ok kidding, last2 penghantar diamond tu mati so diamond tu tak jd bg Iran, Turki simpan buat harta sendiri balik..

lunch kat Tamara Restaurant, chicken chop 14TL = rm28
the best ever! nomnomnom..


CANAKKALE, BERGAMA

after that kitorang overnight at Ida Kale Resort Otel in Canakkale.


esoknya, pi ancient Troy city
ni tmpt penyembelihan haiwan



Ephesus ancient hospital 
hallway pn da gedabak besar camni..

ni letak kat entrance, dia habaq hang nk mampuih pi tmpt lain, muahaha
ekceli, mksdnya "Death cannot enter through here"
so hospital ni tak terima hang kalau hang da nazak, kejam gitu..
kalau pesakit masuk hospital ni, kena mandi lu, kasi buang bala la kononnya..




ni patung God Nike and Burak ckp jenama sport Nike tu amek sempena nama dia ni..

Hercules gate, kalau nmpk kepala singa kat tgn patung tu so sahla tu Hercules.


itu jamvan org dulu & depa konon macho atas jamvan, ehem! haha
ala saje eja jamvan, uolls ni pn.. haha

the largest library in Turkey dlm zaman dulu, even kubur arkitek yg bina library ni pn ad dlm ni..


Isa Bey Mosque, Ephesus
dlm masjid



batu nisan :3

byk sbnrnya gambar nk tunjuk tp arfa pilih mana yg menarik jela, so to be continue in Part 2 insyaAllah..
till then assalamualaikum ;)

4 comments:

  1. You're sooo lucky - wish I could have gone again!

    ReplyDelete
  2. seronoknya dapat lihat instanbul... =)

    ReplyDelete
  3. wahhhhhh ok saya sgt sgt teringin nak pegi sini...!!!!

    ReplyDelete

thanks for reading lovelies :D