Tuesday, October 23, 2012

be modest

if you wanna be a strong girl, you need calcium for your bone!
sama lah kalau nak dikaitkan dgn hidup kita,
kalau nak berjaya, kena ada berkat Allah, ibu bapa, guru, suami (?). option jela, uolls ni.
berkat ke ilmu setakat ni?
agak2 pernah tak ckp masa lecturer bercakap kat depan?
pernah tak ckp ''alaa" kat mak ayah?
pernah tak melambatkan solat?
pernah tak malas hidang makanan utk suami?
(aku dah lepas yg bab suami, i dah taken uolls, tp i taktau siapa sbb Allah dah tentukan)

aku tak hebat mana pun ilmu, degree pn takde lagi.
tapi hidup ni kena selalu mengingatkan dan diperingat! 
haa ayat BM A+ ye adik2 SPM..

satu pesan aku, jgn merendahkan org..
even kau yg paling hebat dlm memasak, jgn kritik kasar benor org yg kurang skill walaupun hanya sekadar gurau sbb ingat bahawa sahabat kita pn ialah org yg akan mendoakan kita waktu mereka susah dan senang..
teringat masa kat Malaysia summer break lepas,
aku dgr Ikim.fm,
ustazah tu cerita mcm mana ada seorang ahli ulama yg sgt terkenal apabila beliau balik rmh, beliau tidak berpakaian segak pun, gitu2 je, pastu beliau minta izin ibunya utk menggosok kaki ibunya, 
tapi yg mengejutkan aku bila ulama tu tak guna kain tp guna janggutnya sendiri utk membersihkan kaki ibunya..
haa nmpk tak betapa rendahnya hati beliau, kalau kita nak ke gosok guna rambut atau janggut kita sendiri?nak2 pangkat tinggi..mintalah dijauhkan takbur dan riak..

bila byk ilmu didada, ingat! ilmu tu milik Allah!
so kongsi2lah ilmu..
actually nak cadangkan sebuah blog,
insyaAllah bermanfaat ilmu yg dikongsikan. :)

kelmarin ke coffee roastery,
here is the pictures..



my green outfit (maap lah kaki over sgt)

cheese madness, sumpah sedap!
le24 = rm12 

mari terkam! :)



tadi sembang dgn SimSimi, robot kat phone tu, Simi is so sweet, i can't deny.  :)



loner kan? Simi ni Islam kot,hihi

khamis ni kami dah cuti Aidiladha,
seminggu woo cuti.
i will go to Hurghada! yeppie,can't wait! 
stay tune.. assalam..



4 comments:

  1. Asal simi comel..? huhu.. selalu gaduh je ngn die..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?really inspiring & calming je ayat dia.. :)

      Delete
  2. sometimes ayat dia menyakitkan hati huhu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually,simi mmg mnyakitkan hati,haha..
      tp smlm dia behave.. ;)

      Delete

thanks for reading lovelies :D