Friday, November 5, 2010

Jom Mumtaz






senior kitorang terbaiklah!
musyrifah rmh aku lagi terbaik!
haha
aku je yg xde 'ter' tu, juz baik jee..

broapekebendatahpayahnaksebut

kak shifa!senior thn dua

Salam ukhuwah!
Nk cerita hari ni first time kot tak tido lps subuh kat mesir nih,
sbb? niat kerana Allah, aku nk menimba ilmu daripada senior2 uni alex kat sini.
bila ditanya ape tujuan kamu semua ke mesir ? jauh dari ibu bapa..
semua jawab nk belajar!
tapi aku tanya diri aku balik..
'apa tujuan kau dtg sini arfa?'
apa yeh? aku nk belajar medic, nk ubah sedikit sebyk diri aku yg selalu lalai..
tapi jawapan sebenarnya,
'Lillahi ta'ala!
subhanallah kenapa la sume tak fikir bnda tu sbg perkara utama kita?

lepas tu byk sgt manfaat yg aku dpt drpd program tu,
tak sia sia korban masa tidur :)

Daripada surah Al Mukminun,
Allah sendiri dah bagi tips2 kecemerlangan, tapi kita sendiri tak sedar!
antara yg terkandung dlm surah tersebut :
1) sesungguhnya beruntunglah org2 beriman
2) iaitu org yg khusyu' dlm sembahyangnya
3)Org2 yg menjauhkan diri dari yg tiada guna
4) Dan org yg menunaikan zakat
5)Dan org yg menjaga kemaluannya (open minded ok?)

kesimpulannya, kita boleh berjaya jika kita menjadi hamba Nya yg beriman, khusyu' dlm melakukan setiap perkara, menjauhi perkara2 lagha, membantu org lain yg memerlukan, menjaga hubungan sesama manusia walau berlainan jantina, istiqamah, jujur dan amanah, menjaga solat, dan menepati masa.

Apa korang rasa bila aku kongsi benda2 ni kat korang?
apa aku rasa bila aku dpt ilmu ni?
aku rasa susahnya, beratnya tanggungjawab yg perlu aku pikul di dunia ni.
tapi aku tak rasa sbb aku tak pernah cuba hayati..
betapa ruginya aku.
dlm masa yg sama aku rasa sgt2 takut kalau aku tak mampu buat sume ni.
sbb well u know, aku sedar kott aku ni kategori manusia yg lalai.

insya-Allah doakan aku mampu berubah, tapi bkn dlm masa terdekat sbb aku tak mampu, aku cuba bersihkan hati ni sikit demi sikit, boleh kan?
takde yg mustahil.
Sekian wassalam.
Assalamualaikum

3 comments:

  1. nie la tajuk 1st tazkirah kte ari jumaat kt KTT. kantoi xde. ahah..

    ReplyDelete
  2. oh, aku takde kesedaran nk pergi masa tu.

    ReplyDelete

thanks for reading lovelies :D