Monday, December 20, 2010

aku

apa yg aku nk ckp sebenarnye ni?
takde ape, takde takde..
arfa sudah xde idea nk ckp apa okay
jap aku fikir
(=.=
=.=)
=.="

okay, dah ada idea
aku makin malas
cara aku nk amplify semangat aku adalah melalui share knowledge
apa tu share knowledge?
melalui makna ayt tu sndiri iaitu suatu perkongsian ilmu
daripada kakak senior
tadi sesi tu berlangsung, akak tu cerita tntang hijrah kita sbg org islam
apa patut ko buat arfa?
aku kena hijrah weh
serius
aku kena
tapi
camne?

actually, bnda tu simple jer, bila ko rasa ko nk buat bnda baik, jgn fikir dua tiga kali
sbb?
ko akan fikir bnda tu org lain pn boleh buat
sbg cth: ko tgh jln2 tbe2 nmpk org jatuh dgn barang2 dia tergolek melompat sana sini,
mesti dlm hati ko akn rasa kesian gila, nk tlg ke xnk?
last2, hmm xpela, org lain boleh tlg..
haa,tu majoriti nya la, yg tlg tu bguih la. *wink

hari tu, aku jln area mansyiah, kat situ mmg tmpt org minta sedekah ar,
smpai aku dah berniat sblm tiba sana lg, arfa kalau ko nmpk org minta sedekah, ko bagi!!
ko xpayah fikir eh nnti xcukup duit tambang la apela wateva..
so aku keluar je dari city plaza, ada makcik arab minta sedekah, aku tros keluarkan purse then tgk2 aku ada 1.25LE je duit syiling, bkn apa, fulus aku 100LE kot klu nk bg mmg heaven la makcik tu kn, last2 aku yg mintak sedekah tu yg hmm phm2 sndiri la..haha
aku pon bg la 1LE=60sen je weh
still lepas tu aku ckp dlm hati, arfa kedekutnya ko!!!
aku xtau weh, aku dari kecik da dididik jadi jimat smpai tahap bertukar kpd kedekut.
even skrg aku dpt scholar pon still aku rse byk gila duit tp aku tetap kedekut.
aku bkn jenis nmpk byk duit belanja sakan beli mahal2,
BUKAN!
ARFAHANI BUKAN JENIS MACAM TU.
aku mmg mata duitan tp aku bkn shopholic, nk gah sana sini dgn brg mahal..
biarlah aku kne panggil anak penoreh getah ke anak nelayan ke sbb perangai aku yg kedekut tahik hidung masam, ade aku kisah? duit aku bkn duit kau! HAHA
tiba2 aku teringat lagi makcik yg selalu duduk tepi jln masa aku otw blk dari fakulti,
makcik tu pakai purdah, dia jual tisu, etc ..
byk kali aku nmpk dia tp aku xpernah nk sedekah, dlm hati ni mmg sungguh aku nk sdekah weh tp slalu kls abes pkul 4ptg aku tgesa-gesa, aku ckp dgn diri sndiri, esoklah aku sdekah..
pastu baru2 ni aku xjumpa dah makcik tu n aku rse terkilan sbb aku xsedekah pape kt dia..
so kesimpulannya? lu pikirlah sendiri! haha

p/s: kereta api ALLAH sentiasa bergerak, hanya kita yg putuskn sma ada kita nk lompat ke dlm kereta api tu atau x, apabila berada dlm kereta api Dia, kita akn rasa panas dan bising (ujian Allah) sehingga kita rasa nk melompat keluar pula, kerana itulah Allah berfirman hanya segelintir org shj yg akn bertahan sehingga ke penghujungnya dan mendapat nikmat Syurga! :)

Assalamualaikum



4 comments:

  1. zihah like sbb cte sal kedekut eh?haha

    ReplyDelete
  2. haah arfa....kalo ko ade tips nak ubah sikap bjimat (kdekot) tu...share eh...

    ReplyDelete

thanks for reading lovelies :D