Monday, May 18, 2015

Perfume Malaysia - Tips to pick your true scent

sekarang arfa tgh cuti so here I am blogging again to fill up my holiday!
this Friday insyaAllah arfa dgn kwn2 akan serang Singapore and JB, hopefully the weather is nice and everything is fine. mama sponsor arfa 100 dollar, say whatttt?? I'm so gonna eat like crazy in singapore, haha.. after that, insyaAllah next week nk ke Fraser Hill dgn family pulak sooo expect more travelog on my blog! hihi ;)

today, arfa nk cerita sikit tentang perfume! to be honest arfa bkn jenis everyday wajib pakai perfume sbb arfa jenis cpt pening kalau bau wangi kuat sgt ni..
tapi tu tak bermakna arfa tak payah tau perfume mana yg bagus and suit my personality.
perfume pn bole dijadikan hadiah, isn't it?

certain people will only have one or several perfumes as their scent. some individuals tend to purchase a few different brands or scents to suit an occasion. 
jadinya, arfa nk kongsi tips utk beli perfume yg sesuai mengikut personaliti diri masing2.

first tip sebelum nk beli perfume, kena tahu kejadah perkataan alien apa yg tertulis kat bekas perfume tu sendiri. kadang2 kita main beli je, pastu tak peduli pn how this perfume is going to work. supposely, kita kena tahu perbezaan antara eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum and parfum. knp pulak kita kena faham perkataan tersebut yg berbunyi mencarut itu kan? hahaha.. sbbnyaaa setiap apa yg ditulis tu bagitau perfume jenis apa yg korang pilih, especially kalau org Islam kan kita kena menitikberatkan kandungan alkohol dalam perfume tu sendiri, tak gitu? so all of these have different mixture of alcohol and water level. kalau taktau perbezaan kandungan perfume tu, susah la korang nk cari perfume yg perfect dgn personaliti korang tu ha.






next tip, kena kenalpasti perfume yg korang nk beli tu dlm kategori apa. ada 4 jenis wangian yg common termasuklah floral, fresh, oriental and woody. lain org lain yg dorang prefer, takkan jiwa kental mcm ayah ayah kita nk bg bau bunga kan, haha.. ada org minat bau yg tak kuat sgt (mcm arfa lah) tp ada org yg lagi suka musky smell. different brands kat pasaran akan offer mcm2 jenis wangian. cumanya kita sbg pengguna kena tahu lah perbezaannya sbb kalau salah pilih, bau perfume tu tak sebati dgn jiwa hang, payah pulak. pastu mula la kita kata kita tak sesuai pakai perfume, padahal diri sendiri tak pandai pilih perfume (opps!).


lastly, ni tip paling paling penting and even arfa pn baru tahu! hahaha.. sebelum spray perfume tu kat pergelangan tgn ke leher ke, make sure to go bare! go bare maksudnya toksah pakai lotion , moisturizer, sanitizer or perfume jenis lain kat tmpt yg hang nk letak perfume tu sbb nanti dia akan affect bau ori perfume tu sendiri. kalau bau pn dah mix, kang org ingat hang ni pelik! amacam skrg ada rasa nk shopping perfume tak? kalau ada, boleh la jenguk website ZALORA because they offer perfume online collection daripada brands local sampai lah ke brands international!! tudiaaa byk haa! so apa lg, pi lah cari perfume kasi bdn tu bau kat taman bunga, mana la tau kot ada calon terpikat kat bau yg hang pilih tu ke, ehemm! hahaha




thats all, stay beautiful, assalamualaikum! :)



2 comments:

  1. Tapi kebanyakan eau de toilette yang selalu wangi kan, tapi tak tahan lama pula. so cari parfum yang betul2 suka je. yaya suka bau manis gula2. hehe. You are beautiful ;)

    ReplyDelete

thanks for reading lovelies :D