Sunday, March 23, 2014

another phase


another posting finished, alhamdulillah..
the exam end without any tears and full of tawakal since I've never work soo much like I did for this posting ever in my life. like seriously.
arfa tak pernah bgn pukul 4.20 pagi semata-mata nk study,
so much burden since pindah study Unimas ni, semua fikir nk study je, nak lulus semua posting.
sape je yg nk extend another year as a medic student. arfa tak nak.
bg duit rm1000 pn I'm not willing.

perasan tak sejak pindah ni, arfa asyik cerita betapa susahnya study medic ni.
sebab kat Malaysia ni takde istilah study leave. especially Unimas.
sebab kat Malaysia ni takde istilah fullmarks for your assignment.
sebab kat Malaysia ni takde istilah belajar disuap.
everything kena study sendiri.
malas? better prepare yourself to fail.
haha scary gila statement.
so far arfa da 3 kali failed dlm masa 5 bulan study sini and I believe there are more to go.
dah jatuh bape kali dah but my parents always motivate me to be strong, to work harder.
insyaAllah I will, and I want to show ummi that your daughter is studying very hard to fulfill her dream to see me graduate as a doctor. 

arfa nk kongsi happy news!
my only big brother yg arfa cerita dulu dia kahwin masa arfa kat Egypt and I can't even attend his wedding ceremony, skrg ni sudah pn bergelar ayah!!
alhamdulillah selamat lahir pada 13/3/2014 jam 9.37 malam.
my first niece, bapokk happy nk mapuh! hahaha
so doakan baby Mariya al Haya jadi anak solehah and cantik mcm ummi dia.
tp sygnya bulu kening dia kurang mcm arfa akibat genetik ayahanda beta, kahkahkah
its okay Mariya, bulu kening nipis pn cun gak, bole lukis don't worry, cukur of course tak bole kan, da kurang nak cukur amende lagi, hahaha

my youngest brother with his niece, haha


post-exam mood :)

with my big nerdy glasses :)
wide shawl from instashop @lolawardrobe

esok dah start posting surgery, doakan arfa mudah faham belajar sepanjang posting ni, syukran!
last but not least, congrats to last year spm candidate, jgn amek medic ye anak-anak, haha
cari bidang yg betul2 korang rasa bole masuk dgn korang, dlm kata lain, kalau korang stress pn korang bole tanggung lg sbb korang minat.
ikut ckp parents tu wajib tp kalau parents suruh amek bidang yg korang tak suka, the only way to make them understand is berbincang. bincang dgn baik, bkn dgn emosi.
list kan pro dan cons bidang yg korang nak dgn parents nak then tunjuk kat mak ayah.
insyaAllah kalau betul apa yg korang list kan tu, parents korang akan faham perasaan korang.
buat dgn ikhlas, bkn terpaksa. 
actually, arfa ada kwn yg kes nya mcm ni la jgk tp bezanya dia da amek asasi, then result tak bape cemerlang, jadi dia tak bole amek degree course architecture.
then dia kata dia hebat dua benda je, arts and mathematics.
so lepas dia tak dpt amek bidang arkitek, dia nak amek kursus matematik.
but before that, she asked for my opinion.
arfa ckp bidang matematik ni takde salahnya, bole je amek tp bidang ni terhad.
apa yg kita tak suka, kita bole pupuk jd suka.
tak semestinya benda yg kita suka tu baik utk kita.
tak semestinya benda yg kita tak suka tu kita benci selamanya.
bole jd jgk satu hari nanti yg kita suka tu lama2 pudar jd benci.
get it?
da mcm nasihat cinta pulak, haha
yela, ilmu pn kena cinta jgk, baru berkat.

dlm Malaysia ni byk bidang, pilih yg terbaik utk diri sendiri.
all the best!
assalamualaikum :)
#prayforMH370

2 comments:

  1. Hello Arfahani,,
    So happy to read n see ur travelling.... Salam from Indonesia

    ReplyDelete
  2. Jom visit & follow blog saya di http://mommysuci.blogspot.com

    ReplyDelete

thanks for reading lovelies :D